Erica carnea

категория: забавни

Erica carnea


Семейство:
Ericaceae
Българско име:
Червена ерика, Червен пирен
Наличност:
липсва
Erica carnea_Червена ерика, Червен пирен__Ericaceae
Описание:
Ериката е ниско вечнозелено полухрастче. Кореновата система е брадата, летораслите са вдървенели, а младите клонки голи и ръбести. Листата са игловидни, събрани по 4 в прешлени, дълги 4-8 мм, цветчетата са дребни и тръбести, плодовете са дребни сухи кутийки. Родината на това красиво растение е Южна и Централна Европа. Ериката е въведена в култура още преди два века. Днес широко се използва в декоративното градинарство, създадени са стотици сортове. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер:
Височина и ширина 30 см.
Декоративност:
Декоративна вечнозелена листна маса и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж:
Цветовете са дълги по 5-6 мм, розовочервени, събрани по 3 в пазвите на връхно разположените листа. Отделните цветчета са тръбесто-камбанковидни. Цъфтежът настъпва много рано - в края на зимата и началото на пролетта - от февруари до април-май, често пъти в снега. Цветовете могат да останат на растението много дълго - над 2 месеца.
Отглеждане:
На слънчево място или лека полусянка, особено ако лятото при вас е горещо. Почвата трябва да е рохкава, леко кисела до нормална, свежа. Не трябва много да се засушава, нито прекалено да се полива. При засаждането на ново растение в началото трябва да поливате по-често, докато то започне да расте и направи нови корени. След прецъфтяването, прецъфтелите леторасти се изрязват по върховете и се придава топчеста форма на храстчето. Ериката расте бавно, но засадена на правилното място има много дълъг живот.
Използване:
В алпинеуми, ниски цветни бордюри, прекрасно си партнира с иглолистни. Позволява отглеждане в кашпи и клоцове.
Прикачени файлове: