Основният маникюр – стъпка по стъпка

категория: козметика

Да преговорим: за хубавия маникюр не винаги е нужен професионалист. Необходими са комплект инструменти, малко техника и много търпение.

1. Отстранете всички следи от стария лак, като навлажните памучния тампон с лакочистител по избор. Притиснете го към нокътя и задръжте няколко секунди, след това избършете в посока към горния край. Сменяйте памука често, тъй като лакочистителят не почиства добре, когато е смесен със стария лак. Най-трудно се премахват тъмните лакове, които могат да останат върху кожата или да попаднат под нокътя. В този случай увийте края на портокаловата клечка с памук, напоете го с лакочистителя и почистете лака от кутикулата (основата) и от вътрешната страна на нокътя.
2. С помощта на картонената пила с едрозърнесто покритие подкъсете или само оформете ноктите, като движите пилата от външната страна към средата на нокътя. Никога не изпилвайте нокътя от край до край с движението напред-назад – това поврежда пластовете на нокътната плочка, тя се разцепва и се бели. Винаги дръжте пилата под ъгъл 45 градуса, така че да обработвате предимно вътрешната страна на нокътя. Идеалната форма трябва да е огледален образ на кутикулата, с други думи, овален нокът – овална кутикула.
3. За да приключите обработването на нокътя, използвайте полиращата пила: черната й част – за да изгладите последните неравности, бялата й част – за частично полиране и сивата й част – за придаване на окончателен вид*. Тази процедура ще предотврати евентуалното обелване и разцепване на нокътя.
4. Навлажнете ръцете и ги масажирайте с ексфолиант. Може да използвате, както готов продукт, така и смес от едра морска сол с етерично масло. Масажът ще подобри кръвообращението на ръцете.
5. Нанесете омекотител за кожички (крем, масло или лосион) около нокътя. След това потопете връхчетата на пръстите си във ваничка с топла сапунена вода за не повече от три минути. Продължителното накисване ще напои нокътната плочка и тя ще се подуе.
6. Извадете пръстите си от ваничката. Като държите портокаловата клечка или шпатулата за кожички по начина, по който държите молив, избутайте кожичките от нокътната плочка назад към основата на нокътя. Не оказвайте натиск върху него – така може да увредите матрикса.

10. Нанесете овлажняващ лосион и го втривайте в кожата, докато не попие.
11. Измийте, изплакнете и подсушете ръцете и ноктите си, за да премахнете следите от изпилването, лосионите и маслата. Ако имате мазна кожа, а в процеса на маникюра използвате масло, лосион или крем, избършете ноктите с навлажнен памучен тампон. Лакът трудно се нанася върху мазна повърхност.
12. Започнете лакирането от тънък слой на лака за база. Винаги нанасяйте основа, която е предназначена за защита на нокътната плочка и прави разпределянето на следващия слой лак по-равномерно.
13. Изчакайте около минута, за да изсъхне основата, след това сложете два тънки слоя лак. Оставете първия слой да изсъхне и едва тогава нанесете втория.
14. Завършете с пласт топ лак – той ще запази маникюра ви свеж за по-дълго време.
*Забележка: Полиращите пили могат да бъдат и в други цветове, но е задължително да имат поне 3 различни повърхности – за изглаждане, частично полиране и придаване на окончателен вид на нокътната плочка.
Непременно включете грижата за маникюра в разкрасителния си график. На всеки две седмици правете основен маникюр, веднъж седмично - допълнително оформяне. Излишно е да се заблуждаваме – маникюрът е просто задължителен!
Източник: Биляна Божилова
Прикачени файлове: