Завивка от парченца плат

категория: забавни

Вероятно сте запознати с американската традиция да се изработват завивки от различни парченца плат. Обикновено тези завивки се шият от всички жени в семейството по случай важни събития в живота, като например сватба. Вижте как и вие можете да си изработите подобна стилна и топла завивка, която освен че ще краси спалнята ви, ще ви топли през студените зимни нощи.

Необходими материали:
- платове с различни шарки за лицевата част
- едноцветен плат за задната част
- вата или бархетен плат
- картонени квадрати за шаблон
- ножица или ротационен нож
- конци в подходящи цветове
- шевна машина

Инструкции:

Направете си квадратен шаблон от картон, с чиято помощ лесно ще можете да изрежете всички парченца плат. В този случай страната на квадрата е с дължина 18 см, но вие бихте могли да използвате по-малък или по-голям в зависимост от предпочитанията ви.

Изрежете 36 квадрата от платовете за лицевата част с дължина на страната 18 см, още 36 парченца от едноцветния плат за задната част със същата големина и 36 квадратни парчета от ватата или бархетния плат с дължина на страната 14 см – за тях също е добре да си изработите шаблон от картон.

Зашийте трите вида плат един за друг като сандвич, поставяйки бархетния плат между другите платове. Позиционирайте бархетния плат в средата и направете два диагонални шева от край до край.

Вече разполагате с 36 отделни парчета, които трябва да сглобите в едно цяло. Поставете квадратите на равна повърхност и пробвайте различни варианти на разположение, докато не постигнете желаната композиция. Бихте могли да снимате с мобилния си телефон различните варианти, за да можете след това да ги сравните и да решите кой ви харесва най-много.

След като решите как искате да изглежда вашата завивка, започнете да зашивате парченцата едно за друго, като стърчащите краища плат трябва да останат от лицевата страна. Зашивайте парченцата в редица по 6, след което зашийте 3 редици една за друга. Така ще получите двете половини на завивката, които да зашиете една за друга.

След като ушиете завивката, подгънете външните краища около 3 см към лицевата част и изгладете с ютия, за да се получи хубав ръб.

Зашийте получения подгъв на около сантиметър от края на завивката, след което нарежете стърчащите краища на малки реснички - колкото по-малки, толкова по-добре. Повторете същия процес и със стърчащите краища по цялата лицева част на завивката, след което я изперете един или няколко пъти, за да придобият краищата оръфан вид. Когато постигнете нужния ефект, оставете да изсъхне.

Виждате, че някои от квадратите не са идеално прави, както и някои от шевовете, но това всъщност придава допълнително очарование на завивката.

Източник: dreamalittlebigger.com
Прикачени файлове: