Що е Биоземеделие?

категория: здраве

Що е Биоземеделие?

Производството на чисти, здравословни и с високо качество зеленчуци и плодове става все по-актуално. Същевременно много остро изпъкват въпросите за опазване на околната среда, нейното замърсяване и възстановяване. Приложението на някой технологии и използването на редица химични препарати води до силно нарушаване на биологичното равновесие. Запазването на почвеното плодородие, на природните условия и дадености е основна задача на всеки тип земеделие, особенно на биологичното.
Има различни определения за това земеделие, но най-често то се разглежда, като система за производство, която избягва или изключва употребата на синтетични съединения – изкуствени торове, пестициди.

Има различни определения за това земеделие, но най-често то се разглежда, като система за производство, която избягва или изключва употребата на синтетични съединения – изкуствени торове, пестициди.

Биологичното земеделие разчита в максимална степен на сеитбообращенията, ополозотворяване на растителните остатъци, органичния отпадък от фермите, зеленото торене, биологичната и агротехническа борба с вредителите; поддържане естественото плодородие на почвата, подходящи почвообработки и хранене на растенията. Почвата също се разглежда като жива система, която се развива, и в която активна роля играят полезните организми.

Чрез методите на биологичното земеделие ние ще предотвратим негативното влияние връху околната среда.

Основните цели на Биоземеделието

- да произвежда храна с висока биологична стойност;
- да подкрепя и засилва биологичните цикли в рамките на фермерската система;
- да поддържа и повишава дълготрайното плодородие на почвите;
- да използва максимално възстановими ресурси в организираните локални земеделски системи;
- да работи максимално в затворена система по отношение на органичната материя и хранителните елементи;
- да работи с материали и субстанции, които могат да бъдат повторно използвани или рециклирани във фермата или някъде другаде;
- да предостави на отглежданите животни условия за живот, които им позволяват да изпълняват основни аспекти на тяхното поведение;
- да поддържа генетичното разнообразие на селскостопанската система и около нея;
- да минимизира всички форми на замърсяване, които могат да бъдат резултат от селскостопанската дейност;
- да отчита по-широките социални и екологични въздействия на фермерската система;

Предимства на Биологичното земеделие

Най-същественото предимство на биологичното земеделие пред конвенционалното е в екологичен аспект. Системните проучвания показват подобрение на голям брой показатели:

- не се замърсява с агрохимикали селскостопанската продукция;
- подобрява се почвената структура и се подържа баланса на почвените микроорганизми;
- защитата на земеделските култури от болести, неприятели и плевели се базира в най-голяма степен на биологичното равновесие в агроекосистемите и на използването на природосъобразни методи;
- оползотворяват се пълно естествените, местни и възстановими ресурси;
- намалява се значително консумацията на енергия;

Недостатъци на Биологичното земеделие

- добивите са по-ниски в сравнение с конвенционалното, особено през първите години на конверсията;
- себестойността на продукцията е по-висока, което се дължи на влагането на повече ръчен труд, по-малки производствени единици и специалните изисквания за преработка, пакетиране и търговия;

Въпреки тези недостатъци, биологичното земеделие може да произведе достатъчно храни, които да покрият в перспектива Европейските, а дори и световните потребности

РЕЦЕПТИ за приготвяне на средства за растителна защита в Биоземеделието

Извлек от коприва – копривата се поставя във вода в съотношение: 1:5, ферментира за 2 дни, филтрира се. Има и общо укрепващо действие.
Отвара от полски хвощ – 300 гр. сух полски хвощ се вари в 10 л. вода за 20 минути. Разрежда се с вода 1:5.
Отвара от ревен – 500 гр. листа в 3 л вода. Използва се без разреждане.
Отвара от вратига – 30 гр. изсушени или 300 гр. свежи части от растението и цветовете се варят в 10 л. вода. Разрежда се с вода 1:2.
Абсент – 300 гр. абсент се вари в 10 л. вода за 5 минути.
Извлек от домати – нарязани листа и стъбла около 2 шепи се поставят за 2 часа в 2 л. вода. Използва се неразреден.
Стипца – 40 гр. се разтварят във вряща вода, разрежда се в 10 л. вода.
Валериан – цветът се изстисква за сок, една капка екстракт в 1 л. вода и се бърка 5 минути.
Противоглистна папрат – 1 кг. свежа или 100 гр. суха в 10 л. Вода.
Орлова папрат – 5 гр. ситно смляна в 0,5 л. вода. Получава се екстракт.
Лайка – 50 гр. цвят изсушен в 10 л. вода.
Чесън – 75 гр. в 10 л. Вода.
Чесън на прах – 150 гр. счукан чесън, 2 чаени лъжици парафин престоява 24 часа; 100 гр. сапун се разтваря в 10 л. вода, всичко се разбърква. Филтрира се.
Глухарче – 1,5 -2 кг. пресни или 150 -200 гр. сухи се поставят в 10 л. вода.
Квазия – 150 гр./2 л. вода, 2 л. отвара от хвощ, 250 гр. сапунена каша се разреждат в 10 л. вода
Пелин – 300 гр. пресни или 30 гр. сухи листа, стъбла и цветове се поставят в 10 л. вода. Може да се прибави 1 % водно стъкло.
Обелки от лук и чесън, листа от киселец или касис – 500 гр. свежи или 200 гр. сухи/10 л. вода.
Калиев перманганат – 3 гр./10л. вода.
Разтвор от сапунена каша -150 -300 гр. сапунена каша се разтварят в 10 л. гореща вода срещу щитоносни въшки и акар; 40 гр. сапунена каша и 300 мл. петрол се разбъркват в гореща вода/ 25 л. студена вода – срещу щитоносни въшки и акар; 100-300 гр. сапунена каша, 0,5 л. денатуриран спирт, 1 супена лъжица вода и 1 супена лъжица сол/10 л. Вода – срещу гъсеници;
Калиев тиосулфат – 20-40 гр./10 л. вода;
Сярнокисела глина – 200 гр./1 л. вода. Преди употреба се разтваря в 9 л. вода.
Разтвор на Теобалд – 5 гр. 60%-на калиева сол/40 л. вода; 10 кг. гасена вар/40 л. вода; 0,5-1 л. водно стъкло/20 л. вода. Разтвореното варно мляко се прибавя към калиевия разтвор като се прецежда и се добавя и водното стъкло.
Извлек от бегония – цветовете и листа от едно средно голямо разклонение се нарязват и се накисват в 10 л. вода за 1-2 часа. Служи за потапяне на разсада.

В биологичното земеделие е допустимо използването на медни препарати, като бордолезов разтвор, а също и сяра – сероворов разтвор и колоидна сяра. Напоследък, като растително защитни средства се проучват и са получени добри резултати при използването на етерични масла и извлеци от различни растения. Добро профилактично и предпазно действие, което трябва задължително да се прилага в биологичната градина е събирането и унищожаването на заболели или нападнати от неприятели растения.

Защо да изберем БИО продуктите?

Три са основните причини да изберем БИО продуктите:

1. Отрицателното влияние на химичните торове – тяхната употреба води до замърсяване на почвата, подпочвените води и позволява натрупването на големи количества нитрати в крайните продукти.
2. Рискът за здравето ни е огромен. Все по-често учените доказват връзката между регистрираните количества нитрати и пестициди в резултат от химическото торене с раковите заболявания. За това торете с органични торове, като биохумус, растителен компост, които предотвратяват навлизането на нитрати и пестициди не само в плодовете и зеленчуците, а също така в почвата, въздуха и водата.
3. Вкусът от едно време – много от нас вече са забравили, вкусът на току що откъснат домат от градината на баба, а нашите деца дори не го знаят. Но със сигурност органично отглежданите плодове и зеленчуци имат страхотен вкус и са с ниско съдържание на нитрати.
Източник: http://ecobiovet.com/