Домашна ракия

категория: готварство

Грозде, сливи, ябълки, праскови - плодовете са материал за ракията.

Плодовете се почистват, смилат, смачкват и се поставят в съд за втасване. Може да се добави захар - до максимум 25 градуса захарност (повече не може да се преработва от дрождите). Могат да се поставят и дрожди. Серниста киселина не се слага. Материалът трябва да се разбърква 1-2 пъти на ден с цилиндрично дърво от топливо, дълго един метър. С него се натиска докато се обърнат джибрите да не стоят отгоре, за да не изсъхнат и вкиснат. Помага на ферментацията, защото влиза кислород.

След като захарта е преработена - 3-4 седмици (материала пада на дъното), сместа е готова за варене.

Варене на ракията:

1. трябва много добре да бъде изчистен казана, да няма загоряло.
2. поставя се материала в казана и се долива 20% вода, да се разреди - намалява опасността да загори. Махат се костилките от сливи, кайсии - за да не загорят
3. добавят се 2-3 пакета сода бикарбонат, за да не е кисела ракията. Може да се добавят няколко глави лук и 1-2 кг морска сол - става по-бистра

Огънят се запалва и се внимава да не гори много силно за да не загори материала. Когато достигне температура 90 градуса по целзий и започва дестилацията (някои от казаните си имат термометър), излиза пара и ракията се втечнява.

Важно: първите половин - един литра от ракията се отделят и не се пият, защото съдържат метилов алкохол. Използват се за разтриване и за други цели.

Огънят се поддържа с по-големи дървета които горят по-бавно и поддържат постоянна температура. Струйката трябва да е тънка, ако е по-дебела значи може да загори или да изкипи материала.

Добре е когато спиртомера покаже, че ракията е стигнала 40 градуса, тя да бъде спряна.
Може остатъка да се отдели за преварка (паток или парцуца).
Съдовете с прясна ракия не се затварят плътно, трябва да стоят отворени.

След пренасянето ракията е добре да бъде сложена в широк съд, покрит с марля и стои така 20 дни. По този начин летливите алкохоли си отиват. НЕ се пие прясна ракия. Втасва - могат да бъдат сложени стърготини от дъб или черничеви пръчки или есенция с оцветител, може да бъде поставена в дъбово, черничево или акациево буре. След като ракията престои 20-30 дни в открития съд, се поставя в буре или в дамаджана. Преценява се по усет. Ракията е добра за пиене, когато е отлежала поне 1 година.
Източник: Cons