Лук

категория: козметика

Лукът в помощ на красотата
Лукът е едно от най-разпространените растения по света, което се отглежда с цел използване в храненето. Той е популярен не само заради вкусовите си качества, но и поради голямата полза за здравето и красота на хората.

Лучена маска за лице
Известна е на нашата планета от незапомнени времена. В наше време е почти забравена. Ако към 25 годишна възраст започнете редовно да правите лукова маска лицето - към 50 години няма да имате бръчки на лицето.

Лукът регенерира клетките на кожата. Маската е колко ефективна, толкова и сложна и изискваща усилия. Малцината читателки, които ще свикнат с нея ще се радват млада и красива кожа дълги години.

Настържете лук със ситно ренде, но не го изстисквайте, докато не измиете лицето и шията.
Измийте кожата на лицето. Нанесете с върховете на пръстите много малко подхранващ крем. Под очите намажете рициново масло.
Сложете лука в марличка и изстискайте сока в чашка. Добавете към луковия сок малко мед и с получената кашица намажете кожата на лицето и шията. Дръжте маската върху лицето около 30 минути. Измийте я със среда от хляб и студена вода.

При алергия към лука, не прилагайте тази маска!

Медно-лучена маска за суха кожа на лицето
Изпечете две глави лук, размачкайте ги на пюре, добавете 2 супени лъжици мед. Нанесете пюрето върху предварително почистено лице и след 15-20 минути почистете с влажна салфетка.

Маска от лук и прясно мляко

Тази маска се прави от равни части ситно настърган лук и прясно мляко.
Кашицата се нанася на лицето.
След 30 минути се измива с настоика от лайка.
Тази маска е подходяща и против стареене на кожата на лицето.

Лук и лимон при мазна кожа

При мазна кожа на лицето се прави маска със смес от лук и лимон.
2 глави лук се настъргват на ситно, изцежда се сокът, кашицата се смесва с една супена лъжица на лимонов сок, поставя се на лицето и след 20-25 минути се почиства отначало с топла, а после и със студена вода.Маска за суха пигментирана кожа
Прясно изцеден сок от лук се смесва с равни количества течен мед (количеството на сока може да е два пъти по-голямо).
Сместа се нанася на кожата за 15-20 минути, после маската се почиства отначало с влажен, а после и със сух тампон.
При мазна кожа сокът се смесва с равно количество оцет. Поставя се на салфетка, която се слага на лицето за половин час.
Процедурата се прави всеки ден, докато пигментните петна избледнеят.

Маска за нормална и суха кожа
Тя се приготвя от ситно настърган пресен лук, смесен със сметана и разбит жълтък.
Маската се нанася на лицето за 10-15 минути.
След това се почиства с настройка от лайка.
(При мазна кожа вместо жълтък се слага белтък.)

Сокът от лука заличава лунички и петна!
Можете да използвате луковиците за обезцветяване на лунички и пигментни петна по лицето на мазна и нормална кока. За целта сутрин и вечер трябва да обтривате лицето си с памучен тампон, напоен със сок от лук.
След това намажете със сметана и след 10 минути отмийте с вода.

Също така добър резултат в такива случаи дава и обтриването на лицето с прясно нарязан лук.

Луковият сок се препоръчва и за обтриване на лицето при пъпки.
Кашицата от настърган на ситно ренде лук се използва за маски при отстраняването на пъпки, пигметни петна и лунички на лицето.
Луковата кашица се нанася и на места със силно изгаряне, след слънчеви бани.

Лук при проблеми с косата
Пресен сок от лук (2-3 супени лъжици) се втрива в корените на косата 1-2 пъти седмично.
Главата се завива с кърпа и след 1 час се измива със сапун или шампоан.

При мазна коса измиването трябва да стане след 2-3 часа.

Процедурата подпомага растежа на косите и укрепването им при падане, премахва пърхот, придава на косите мекота и блясък.

За заздравяване на косите се прави и друга маска - 4 части настърган на ситно лук се смесва с 1 част мед.
Сместа се втрива в корените на косата и се оставя да престои 40 минути.
Измива се с топла вода, без да се използва шампоан.

Преди измиването на мазната коса е полезно да се прави следната процедура: смесват се 2 супени лъжици луков сок с 2 супени лъжици рициново масло.
Получената смес се втрива равномерно в корените на косата, като се разнася внимателно. На главата се поставя найлонова шапка, а отгоре се покрива с платнена кърпа и сместа престоява така 30-40 минути.

Лук при косопад и плешивост
В случай на косопад и плешивост е полезно да използвате кашичка от пера на лук (смелете ги на машинка за месо или блендер).
Нанесете дебел слой от кашицата на главата преди измиване. Покрийте главата с найлонов плик и завържете отгоре с кърпа. След един час измийте с гореща вода.

При мазни коси добавете към кашицата малко спирт. Това засили въздействието на компреса.

Прясно изцеден сок от лук, смесен в съотношение 1:1 с мед се използва при гнездов косопад. Маската се втрива в кожата на главата. След един час се отстранява с влажен тампон - процедурата се прави ежедневно.
Ако след eдин месеца няма никакъв ефект, лечението требва да се прекрати.

За стимулиране на растежа на косите на кожата на главата се нанася лукова кашица. При гнездов косопад се препоръчва в олисяващите участъци всека ден да се втрива лукова кашица, докато кожата почервенее.

Лук и водка за стимулиране растежа на косата
Една супена лъжица сок от лук са смесва с 2 супена лъжица водка. Сместа се втрива в кожата на главата при мазни коси и пърхот, и престоява около 30-40 минути, след което се измива. Процедурата се прави в продължение на 3-4 месеца.

Ако към сместа се добави и една супена лъжица рициново масло, то тя може да се използва за втриване и при сухи коси и пърхот.

Отвара от люспи от лук за златист оттенък
Отварата от лукови люспи придава на косите златист нюанс, заздравява ги и стимулира растежа им, премахва пърхота.

За да получите настроика или отвара, шепа люспи от лук се заливат с чаша кипяща вода, сместа се кипва (или се оставя да престои 15-20 минути), охлажда се и се прецежда.
Препоръчваме ви да изплаквате косата с тази отвара или настройка след всяко измиване. Може и да се втрива всеки ден в корените на косата (ако имате пърхот и е с цел подобряване на растежа на косите, се прави 1-3 пъти седмично).

Можете да получат златисто меден нюанс на косата и по-друг начин.
1/2 чаша люспи от лук се заливат с една вода, кипва се в продължение на 20 минута, се и се прибавят 2 чаени лъжички глицерин. Сместа се втрива всеки ден в косите, в продължение на 2-3 седмици, докато се получи желаният оттенък.