ДАФИНОВИЯТ ЛИСТ ЛЕКУВА

категория: здраве

Предлагам ви нещо интересно, което може би не знаете.
  Дафиновото (лаврово) дръвче произхожда от Средиземноморието и Мала Азия. То е вечно зелен храст или дърво култивирано още от древността. Листата и плодовете на лавровото дърво имат ароматни, стимулиращи и наркотични свойства и са се давали при хистерия, а също така и при аменорея, колики, газове и др. Прилагал се за лечение на стомашни болки, бъбреци, че дори и чума. Елините го тачели като свещено дърво и кичели с него победителите. А жрицата в Делфи предсказвала с далинов лист в уста. Води и до транс.
  Дафиновият лист повишава имунната защита. Съдържа летливи масла и дъбилни вещества. Летливите му масла имат противомикробно и противовъзпалително действие. Но освен това отпуска спазмите на дебелото черво. И съвсем наскоро се откри, че неговите дъбилни вещества понижават захарта в кръвта и действат против диабета.
  Лавровите листа са сред първите в света най-стари подправки. Но тук няма да говоря за кулинарните му качества.
  Благородният дафинов лист е годен не само за супа, той притежава много магически и целебни свойства. Има силна енергетика, зарежда хората с положителна енергия, поема в себе си негативите, допълва комфорта и уюта в дома, пази къщата от разоряване и пожар, от зли магии и нежелани гости. Може да се сложи над вратата, в различни ъгли по стаите или под дюшека или възглавницата.
  Окадяване на помещенията:
  Метод 1
  Проветрете стаята и върху съд, който не гори, например метален пепелник, глинен съд или ароматна лампичка най-добре, запалете няколко дафинови листа и ги оставете да горят в продължение на 5-10 минути. Пикантният аромат отлично стимулира умствената дейност и творческият процес.
  Метод 2
  В проветрена стая за 10-15 минути запалете дафинови листа. След това легнете и се отпуснете за 20 минути. Така ще прогоните мрачните мисли и депресията. Такова отпушване може да извършвате веднъж в седмицата.
  Метод 3
  Отпушването с дафинов лист на помещенията има и противовирусно действие. Запалете толкова дафинови листа, колкото са необходими, за да се изпълни цялата стая с дим, а вие излезте и затворете вратата. След 10 минути се върнете и проветрете хубаво стаята. Измийте пепелта под течаща вода, като държите съда далеч от себе си. С пепелта се отмива и цялата негативна енергия.
  За външно приложение
  Рецепта 1
  Три супени натрошени дафинови листа залейте с 200г водка. Оставете сместта да престои 5-6 дни. Изтривайте лицето с настойката 2-3 пъти седмично - отстраняват се следите от пъпки и пигментните петна, предотвратява се появата на пъпки. ТАЗИ НАСТОЙКА НИКОГА НЕ СЕ ПРИЕМА ВЪТРЕШНО!!! ЩЕ ПРЕДИЗВИКА СИЛНО ОТРАВЯНЕ С ТЕЖКИ ПОСЛЕДСТВИЯ!!! САМО ЗА ВЪНШНА УПОТРЕБА Е, ЗАПОМНЕТЕ!
  Рецепта 2
  При болки в ставите, ревматизъм и болки от ударено, контузии, навехнато, направете маслен компрес за 20-25 минути или втривайте дафиново масло върху болното място 1 път на ден. Може и да се преспи с такъв компрес. Маслото обезболява и загрява. Действа и за отблъскване на насекоми и облекчава колики при бебетата, прилаган външно.
  Начин на приготвяне: 200 г слънчогледово олио и 4 супени лъжици натрошени на дребно дафинови листа поставете в буркан и го затворете добре. Оставете го за 1 седмица на тъмно и топло място. След това прецедете и дръжте в хладилника.
  Толкова лесно се приготвя. Всеки може да си го направи веднага, да си го има под ръка, всеки човек има олио и дафинов лист. Бързо се приготвя и действа.
  Рецепта 3
  Счукайте дафинови листа на прах. С тях се правят компреси. Действа антисептично при кожни заболявания, обриви и екземи. Смесете прахчето с преварена вода, докато стане гъста кашичка, разстелете я върху плат или марличка и поставете върху болното място за 30-40 минути и направете превръзка. Като свалите компреса, не измивайте болното място.
Рецепта 4
  При стоматит и възпаление на венците плакнете устата два пъти на ден с чаша топла отвара от дафинови листа. Приготвя се така: 1 супена лъжица натрошени листа се заливат с две чаши и половина вода, кипва се за 10-15 минути. Но отварата може да се пази само един ден.
  Рецепта 5
  За отстраняване на лош дъх от устата трябва да изплакнете устата си с охладена отвара от дафинови листа - 3 пъти на ден с половин чаша. Приготвяне: 1 супена лъжица без връх дафинови листа се заливат с 3 чаши вода, сместа ври 10 минути. Съхранява се един ден.
 
  За вътрешно приложение
  Рецепта 1
  При бронхит като отхрачващо средство. Приготвя се отвара по следния начин: половин супена лъжица натрошени дафинови листа залейте с 2 чаши вода, кипнете за 5 минути. Пийте топла отвара по една супена лъжица сутрин и вечер.
  Рецепта 2
  При инфекциозни заболявания, силна простуда, ангина и грип пийте бульони, кой каквито обича, рибни, месни, зеленчукови, като добавите дафинов лист вътре. Към края на приготвянето на бульона прибавете 2 средно големи дафинови листа и варете още 2 минути. Бульонът възстановява силите, а дафиновият лист унищожава вирусите в организма.
  Рецепта 3
  Дафиновите листа са отлично средство против нарвна възбуда и напрежение. Сложете дафинови листа до възлгавницата си, нека стоят там постоянно.Незабелязано дафиновият аромат ще ви избави от стрес. Ако поставите клонка под леглото си, тя ще ви пази от кошмари и лоши сънища.
  Рецепта 4
  Ако се окажете на място, където расте лаврово дърво, не изпускайте щастливата възможност да поседите под неговата корона. Ще усетите, че безпокойството и вълненията ви напускат, душевното спокойствие се възстановява, изпадате в приятно, отпускащо душата и тялото състояние. Задължително си вземете за в къщи няколко клонки. Те ще ви помогнат срещу депресия, тъга, ще нормализират вашето биополе. Просто подръжте лавровото клонче в ръка, съсредоточете се, оптуснете се за няколко минути и се откъснете от околния свят.
  Можете да си отглеждате в саксия у дома....

А, и още нещо, най-добре срещу мързел действа Сансевиерията, позната като индийски меч или свекървен език. При лабораторни изследвания е доказано, че излъчва флуиди, прогонващи мързела и подобряващи настроението.
   Африканските традиционни лечители използват лечебните свойства на сансевиерията в продължение на много векове. Топъл сок от листата й, капнат в ушите се прилага като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство.
   Димът от изгаряне на растението се счита за ефективно средство за главоболие.
   Отвара от листата лекува паразитни заболявания, също така краста, облекчава сърбежа. Прясно смляни листа или сокът от тях лекува рани, както и дългогодишни язви без лечение и кожни заболявания.
   Корените от растението имат стимулиращ и тонизиращ ефект, помагат да се възстановят силите след тежко заболяване и при обща слабост на организма.
   Аз я обожавам, тъй като ми е най-лесно гледаното растение и 2 месеца да ме няма, дори да няма кой да я полее, тя винаги оцелява.