Домашно ядково масло

категория: готварство

Продукти:

2 чаши сурови ядки

Приготвяне:

Загрейте фурната на 150 С. Изсипете ядките в широка тава и печете около 20 минути. За да проверите дали са готови, може да ги опитате. Бадемите например потъмняват и отвътре вместо бели – стават златисти.

Изчакайте ядките да се охладят напълно и ги изсипете в кухненски робот или блендер. Включете уреда и изчакайте 1-2 минути. Изключете го, оберете парченцата, които са залепнали по стените и включете отново. Може да се наложи да повторите тази процедура няколко пъти. Ядките ще станат първоначално на трохи, но постепенно ще започнат да изпускат мазнината си и да се превръщат в масло. Бъдете търпеливи. В зависимост от това колко мощен е уредът ви, приготвянето на масло може да отнеме между 3 и 10 минути. Ако имате по-слаб робот/блендер, правете паузи, за да не го изгорите. Маслото ви е готово, когато в купата имате гладка и кремообразна смес. Прехвърлите я в бурканче и я съхранявайте в хладилник.
И още една идея – ако искате масло с хрупкави парченца, следете за момента, когато ядките стават на трохи. Спрете робота, запазете 1 голяма лъжица от сместа и я върнете отново във вече готовото масло.