Запис на детските сърдечни тонове без натоварване с окситоцин

категория: здраве

Записът на детските сърдечни тонове без натоварване с окситоцин е проста, безболезнена процедура, която се прави по време на бременност, за да се оцени състоянието на бебето. По време на теста, лекарят ще следи пулса на бебето - първо, докато то е в покой и след това - когато се движи. Точно както вашето сърце започва да бие когато сте по-активни, така и сърдечната честота на бебето ви трябва да се повиши, когато то се движи и рита.Тестът обикновено се прави ако датата на термина е отминала (състояние след термин). Но ако бременността ви е рискова, тестът се прави месец - два преди термина.Ето и някои от причините, заради които е необходимо да се направи запис на детските сърдечни тонове:• имате диабет, който се контролира с медикаменти, високо кръвно налягане или друго медицинско състояние, което може да повлияе на бременността• имате гестационна хипертония• бебето ви е малко или не се развива правилно• бебето ви не е достатъчно активно (не се движи и рита достатъчно)

• имате твърде много или твърде малко околоплодна течност• правили са ви външно обръщане при седалищно предлежание или амниоцентеза в третия триместър от бременността (за да се определи дали дробовете на бебето ви са достатъчно развити за раждане или за да се изключи инфекция на матката)• вие сте в състояние след термин (датата на термина е отминала) и вашият лекар иска да види как е бебето при неговия продължителен престой в утробата.

• имали сте спонтанен аборт по неизвестни причини през втората половина на предишна бременност или имате проблем, който може да се повтори и при настоящата ви бременност. В този случай това изследване може да се направи и по-рано – в 28 гестационна седмица.• имате медицински проблем, който може да застраши здравето на бебето• установено е, че бебето ви има някаква аномалия или малформация и трябва да се наблюдава

Как протича записът на детските сърдечни тонове без натоварване с окситоцин?Възможно е лекарят ви да ви посъветва да се нахраните преди теста с надеждата, че яденето ще стимулира бебето да се движи повече. Макар че няма сигурни доказателства, че това върши работа, поне се знае, че няма да навреди. Добре е също да посетите тоалетната преди теста, защото може да се наложи да лежите закачени за монитор за около час.По време на процедурата, вие ще лежите на лявата си страна, вероятно с подпора зад гърба си, което ще ви позволи да се облегнете. Специалист ще постави две устройства на корема ви: едното ще следи сърдечния ритъм и движенията на бебето, а другото ще записва контракциите на матката. Специалистът ще слуша и гледа сърдечната дейност на бебето на екран, докато контракциите ще се записват на хартия.

Ако бебето не се движи, то може да е заспало. Може да се наложи да пийнете малко вода или сок, за да го събудите. Освен това може и специалистът да го побутне нежно през корема ви.Тестът обикновено отнема около 20-60 мин.

Какво означават резултатите?Ако сърцето на бебето бие по-бързо (най-малко с 15 удара в минута повече, отколкото през фазата на покой), докато то се движи в продължение на най-малко 15 секунди в два отделно измерени случая по време на 20 минутен тест, резултатът е „нормален“ или „реактивен“. Този резултат означава, че вашето бебе е добре за сега. Вашият лекар може да иска да повтаряте теста всяка седмица или по-често докато бебето се роди.

Ако сърцето на бебето не бие по-бързо, докато то се движи, или ако то не започне да се движи в рамките на 90 минутен тест, резултатът не е реактивен. Този резултат не означава непременно, че нещо не е наред. Това просто означава, че тестът не е предоставил достатъчно информация и може да се наложи да го повторите след час или да ви направят други изследвания.Въпреки това, нереактивен резултат може да показва и че бебето ви не получава достатъчно кислород или че има проблем с плацентата. Ако вашият лекар смята, че бебето ви не се справя добре в утробата, най-вероятно ще вземе решение да предизвика раждането.

Защо тестът измерва контракциите и защо аз ги имам?По няколко причини. Първо, вие може да имате, а може и да нямате контракции до този момент от бременността. Ако имате, те биха могли да са Бракстън-Хикс контракции, които обикновено са леки, нередовни и спорадични.Те са безвредни и се появяват често в третия триместър. Но ако сте по-малко от 37 седмица бременна и имате непрекъснати, повтарящи се, редовни контракции, това може да е признак на преждевременно раждане и вашия лекар ще иска да направи оценка на шийката на матката, за да види дали тя е разширена.Друга причина да се следят контракциите е да се види дали се променя пулсът на бебето, когато ги имате. Ако сърдечната честота пада по време на контракция, това може да е знак, че имате проблем с плацентата и че осигуряването на кислород на бебето е компрометирано, но може и всичко да е наред.