Естествено активно раждане – защо и как

категория: здраве

Протичането на едно раждане не е само въпрос на късмет, а също и на добра подготовка и информиран избор. Ако вие искате да бъдете активен участник по време на вашето раждане, да контролирате процеса и да участвате при вземането на решенията, готови сте да поемете отговорност за избора си, тогава определено си струва да научите повече за естественото активно раждане и да го разгледате като вариант.
Какво е естествено активно раждане

Понятието естествено активно раждане включва в себе си няколко неща. На първо място то е естествено т.е. процесът протича физиологично без намесата на медикаменти и други медицински вмешателства. Но думичката “активно” е ключова, дори по-важна от това да бъде напълно “естествено”. Естественото активно раждане не отхвърля лекарската помощ в ситуации, когато има нужда от нея. Въпросът е родилката да бъде запозната с алтернативите си, да разбира смисъла и ефекта на процедурата, която й се предлага и активно да участва при вземането на решение. Освен това жената активно участва в целия процес с движенията на тялото си, начина си на дишане и други методи за справяне с болката. По време на втората фаза тя напъва така, както й подсказва тялото й, а след раждането установява незабавен контакт с бебето си. При естественото активно раждане подходът на медицинския персонал е изчаквателен. Лекарят наблюдава процеса и се намесва само когато състоянието на майката или бебето го налагат т.е. има изрични медицински показания за това.

Противоположност на активното е така нареченото дирижирано раждане или активен мениджмът. Тук вече лекарите влизат в активна роля, а индивидуалните нужди на родилката отиват на заден план. Прилагат се редица процедури с цел ускоряване (цели се раждането да завърши в рамките на определен времеви интервал) и обезболяване на родилния процес като система с окситоцин, изкуствено отваряне на околоплодния мехур, непрекъснат електронен мониторинг и дирижирани напъни по време на втората фаза. Дори и позата при този подход е легнала по гръб, максимално удобна на лекарите, но не чак толкова добра за майката, бебето и прогреса на раждането. Често майката не получава достатъчно информация за интервенциите, които й се прилагат и не участва при вземането на решения за прилагането им. За съжаление в повечето случаи именно това е подходът на медицинския персонал в българските болници.

Разбира се, интервенциите, които се прилагат, си имат своето място и своя смисъл. Всички те са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена. С времето обаче много много от тях са доказали своята неефективност и негативно въздействие върху майката и бебето. Ето защо те в никакъв случай не бива да се прилагат рутинно, без изрични показания.
Предимствата

Естественото раждане е един уникален, сложен и хармоничен процес. Със сигурност има още много неща, които не знаем за него, но пък вече има и достатъчно публикации, които помагат да разберем физиологията и механизмите на раждането, така че да му помагаме, вместо да му пречим. Много важна роля в този процес играят хормоните – химическите посланици на тялото ни. Те се отделят в най-древната част на мозъка ни, хипоталамуса, и освен че управляват физическите процеси по време на раждането, имат и огромно влияние върху нашите емоции и поведение. Основните хормонални системи, които участват в процеса са четири: окситоцин (хормон на любовта), ендорфини (естествени обезболяващи), адреналин и норадреналин (хормоните на силните усещания) и пролактин (хормон на майчинството). Всеки от тях има своето значение за оптималното протичане на раждането, освен това се отразяват на адаптацията на бебето, на привързването, на отношенията между майката и бебето и успешния старт на кърменето след това.

При ускоряването на раждането със синтетичен окситоцин, медикаментозно обезболяване или при раждане с цезарово сечение тези механизми се нарушават. За да може майката и бебето да отделят този сложен коктейл от хормони и раждането да протече оптимално е много важно древната част на мозъка ни (хипоталамуса и хипофизата) да вземат превес над неокортекса – мислещата част на мозъка. За това помага спокойната и усамотена обстановка, приглушена светлина, по-малко разговори и особено въпроси, усещане за интимност и безопасност. Тогава ние се настройваме на интуитивна вълна и хормоните се отделят безпрепятствено.

Има много сериозни причини да изберем естественото раждане – бебето се адаптира по-лесно, майката се възстановява по-бързо, двамата установяват връзка помежду си непосредствено след раждането и се избягват рисковете от медикаментите и интервенциите. При естественото активно раждане майката може свободно да движи тялото си и да намира удобни пози – това е важно, защото гравитацията подпомага процеса, а свободното движение намалява болката. Доказано е, че ако е оставена да действа инстинктивно, жената ще заеме оптималната позиция, която ще помогне на бебето да се роди по-лесно и по-бързо, вместо да се бори с гравитацията, както е при легналата по гръб поза.

Партньорът на жената също може да бъде по-въвлечен в процеса и да й помага при смяната на позициите, с масаж или топли и студени компреси. Когато е поставена упойка, система за ускоряване на раждането или непрекъснат електронен мониторинг на плода свободното движение е ограничено. Както вече казах по-горе, медикаментите пречат на отделянето на окситоцин, ендорфини и адреналин. Затова при естественото раждане майката може да напъва по-ефективно, което намалява вероятността от инструментално раждане с форцепс или вакуум, както и от цезарово сечение.

Отделен е въпросът за рисковете, които крият всички намеси в хода на естествения процес. Те много често се спестяват на бременните, но всъщност не са малко и няма медикамент или интервенция, която да е доказано абсолютно безопасна за майката и за бебето. Да не говорим за цезаровото сечение, което е сериозна коремна операция с всичките възможни последици от това, въпреки, че често се представя като една също толкова безопасна алтернатива на нормалното раждане. На майките, при които се налага медицинска намеса в хода на раждането или на които им предстои секцио, бих препоръчала да не се плашат (за радост съвременната медицина е напреднала достатъчно), а просто да се информират и да се уверят, че в техния случай ползите от дадената интервенция надвишават рисковете.
Ами болката?

Да, естественото раждане боли, често боли много. Именно това кара много жени да избират епидурална упойка или секцио. То точно тази болка всъщност има много важна роля. Когато ние разбираме смисъла на болката по време на раждането, е твърде вероятно да имаме положително отношение към нея и да я понесем по-леко. Тя ни дава сигнал да се подготвим за идването на бебето и да намерим безопасно и спокойно място, където да родим. Болката ни насочва как да се движим по време на раждането, за да улесним максимално процеса. Болката води до отделяне на ендорфини – хормони, които освен че обезболяват, ни помагат да установим връзката с бебето след раждането, а на бебето да понесе раждането по-леко и да се адаптира към новата среда. Другото нещо, което трябва да се знае, че колкото по-отпуснати сме, колкото по-малко се страхуваме, когато ни окуражават и подкрепят, изпитваме по-малко болка. Има много немедикаментозни методи за обезболяване, които можете да опитате – техники за дишане, релаксация и визуализации, масаж, смяна на позите, душ или вана, топли и студени компреси, акупресура, музика, ароматерапия, хомеопатия, Бахова терапия и т.н.

Именно благодарение на болката естественото раждане ни дава неповторима възможност да открием вътрешните си ресурси, сили и капацитет, за които никога не сме предполагали, че притежаваме. Жените, които са имали естествено раждане често споделят колко силни, удовлетворени, вдъхновени се чувстват, че са готови за нови предизвикателства, включително да се грижат за бебето. Такива жени по-рядко страдат от следродилна депресия и имат по-висока самооценка.

Наясно съм, че нещата не са еднозначни и че естественото раждане не винаги е възможно. Целта на тази статия не е да ви убеждавам да раждате по какъв-то и да било начин. Разбира се, има случаи когато цезаровото сечение или другите медицински интервенции са за предпочитане – предотвратяват усложнения и дори спасяват живот. Но въпреки това с нужната подготовка, знания и подкрепа повечето жени са способни да родят естествено и да бъдат активни участници в процеса. Ако изберете този вариант, тогава приемате възможната болка, дискомфорт и необходимостта да осъзнавате и да работите с тялото си по време на всяка фаза. Най-вероятно това ще ви донесе огромно удовлетворение накрая. Отнесете се сериозно към това решение и помнете, че много неща зависят от вас!

Автор: Олга Дукат, сертифицирана дула, инструктор за подготовка за раждането, www.doula.bg