Психичните съответствия на органите и частите на тялото

категория: забавни

Бъбреци - партньорство
Бял дроб - контакт, комуникация, свобода
Венци - първично доверие
Влагалище - отдаване
Врат - страх
Гръб - искреност
Дебело черво - неосъзнато, скъперничество
Жлъчка - агресивност
Зъби - агресивност, виталност
Кожа - разграничаване, норми, контакт, нежност
Колене - смирение
Косми - свобода, власт
Крайници - подвижност, гъвкавост, активност
Кръв - жизнена сила, виталност
Мускули - подвижност, гъвкавост, активност
Нокти - агресивност
Нос - власт, гордост, сексуалност
Генитали - сексуалност
Очи - прозрение
Пенис - власт
Пикочен мехур - освобождаване от натиск
Ръце от китките надълу - разбиране, способност за действие
Стомах - чувство, способност за приемане
Стъпала - разбирателство, твърдост, връзка с корените, смирение
Сърце - способност за любов, емоции
Тънко черво - преработка, анализ
Уста - готовност за приемане
Уши - послушание
Черен дроб - преценка, мироглед, религиозност

Инфекция – обществен конфликт

Да се запитаме: Кой конфликт не забелязвам, избягвам, или не си признавам?

Важно: За да се открие смисъла на конфликта, трябва да се вземе под внимание символиката на съответния засегнат орган.

Алергия – обществена агресивност

Всяка алергия е бягство от съответната сфера в живота.

Да се запитаме: Защо не търпя собствената си агресивност в съзнанието, а я карам да действа в тялото? От кои сфери на живота се страхувам, че ги избягвам? Кои теми насочват (навеждат) алергиите ми – сексуалност, нагон, агресия, размножаване, мръсотия (т.е. “тъмните” сфери на живота)? Как използвам алергията си, за да манипулирам заобикалящите? Как стои въпросът с любовта ми: със способността ми да допускам до себе си?

Към животни – отхвърляне на ласки и милувки, т.к. се смята, че са нещо “животинско”; страх от интимност.

Сенна (символ на оплождането)- страх от любов, сексуалност, нагон, плодовитост.

Прахова- страх и приемане, че живота и бита са “мръсни”.

Дишане – асимилиране на живота

Да се запитаме: Какво кара дъха ми да секва? Какво не искам да приема? От какво не искам да се лиша? С какво не искам да влизам в конфликт? Страхувам ли се да направя крачка към нова свобода?

Астма (гр. тесногръдие)– алчност при вземането, стиснатост при даването; желание за самоизолиране; претенции за доминиране и незначителност; надутост, властност, агресивност; отбрана срещу “тъмните” страни на живота.

Да се запитаме: В кои сфери искам да вземам без да давам? Мога ли да призная сноята агресивност и мога ли да я проявя? Как се справям с конфликта “доминиране/незначителност”? Кои сфери от живота подценявам и отблъсквам? Мога ли да видя страха, който се е окопал зад моята ценностна система? Кои сфери от живота отбягвам и ги смятам за мръсни и неблагородни?
Важно: Винаги, когато се чувствате натясно – това е страх. Единственото средство срещу страха е разширяването. Ще го постигнете само като допуснете до себе си онова, което сте отбягвали.Простудни заболявания и грипозни афекции - символизират “преработката” на даден конфликт. Настъпват в кризисни ситуации, когато ядът ни засяда в гърлото или ни идва до гуша от нещо, когато нещо ни излиза през носа. Обикновено тогава имаме желание да ни оставят на мира.

Стомах и храносмилане

Да се запитаме: Какво не мога или не искам да преглътна? Преглъщам ли нещо навътре в себе си? Как се справям с чувствата си? Защо съм кисел? Как се справям с агресията си? До каква степен бягам от конфликтите? Има ли в мен потиснат копнеж към безконфликтният рай на детството, в който да бъда само обичан и да се полагат грижи за мен, така, че да не е необходимо да се разкъсвам сам?

Постоянно желание да се дъвче или глад за нещо сладко - незадоволена любов.

Глад към солена или пикантна храна – прекомерно мислене и мозъчно натоварване.

Консервирана, пушена и богата на танини храна – тесногръди хора.

Люта храна - жажда за предизвикателства, дори да са трудно поносими ексцесии.

Диетична храна и без никакви подправки - предпазливост от нови въздействия, страх от конфронтации.

Пасирана и кашеста храна - вдетиненост, инфантилност.

Страх от задавяне с кости – страх от агресии.

Страх от костилки - страх от проблеми и сблъсък с ядрото на нещата.

Макробиотично хранене - търсене на проблемите и търсене на всяка цена ядрото на нещата; известен страх от любов и нежност.

Стомах - олицетворява женския полюс, способността да се чувства и светът на чувствата ни и любовта. Когато стомахът е болен човек не понася сурова храна и иска да я “умъртви” чрез агресията на готвенето, т.е. показва, че не понася промените и предизвикателствата. Стомашната киселина е с мъжки полюс и при агресия, гняв, когато нещо не ни отърва или ни обърква сметкит е- има киселинна атака.

Стомашна язва - насочена агресия към себе си, самосмилане, нужда от закрила, желание да бъдеш зависим, които човек прикрива чрез външна демонстрация на независимост, честолюбие и властност.

Черва:

Тънкото черво е свързано с мозъка и е индикатор за екзистенциалните страхове, прекомерната склонност към анализи и критики. Символизира аналитичното мислене.

Диарията ни показва, че се страхуваме и твърде много искаме да задържаме, и ни учи да пускаме и да оставяме на свобода.

Дебелото черво е свързано с парите и способността да даваме. Символизира неосъзнатото, “тъмната” страна на тялото.

Запекът символизира вещомания, неспособност за откъсване от материалната сфера, скъперничество, страх другите да не разкрият “тъмната” ни страна и затова води до дистанцираност и самоизолация.

Язвен колит - угодничество към другите, поради страх да реализираме собствения си живот.

Диабет - любовно разстройство, неспособност да се приема любов, което води до агресия към околните и до отхвърляне от тяхна страна.

Черен дроб - основен доставчик на енергия. Смущенията в него показват, че не умеем да преценяваме е оценяваме правилно, имаме мания за величие (респ. както при алкохолизма). Черният дроб показва връзката ни с окултното и мирогледа ни.

Да се запитаме: В кои сфери съм загубил способността си за правилна преценка и оценка? Къде не мога вече да правя разлика между това, което ми понася, и онова, което е “отровно” за мен? В какво прекалявам, в коя област искам твърде много (мания за величие), къде се разпростирам безмерно? Интересувам ли се от Бог и духовността, от моята обратна връзка с Първопричината, или множеството ми пречи да погледна и към единичното? Мирогледът ми ограничен ли е? Липсва ли ми доверие?

Жлъчка - показва правилно ли протича енергията през нас. Камъните в жлъчката говорят за агресия, а при жените могат да изразяват и чувство за принуда в партньорските отношения.
Неврогенна анорексия- конфликт между дух и материя, целомъдрие и нагон. При жените изразява и съпротива към собствената женственост и сексуалност.

Сетивни органи - връзката ни с външния свят

Очи:

Късогледство- субективност, обидчивост.

Далекогледство - липса на мъдрост и широта на мирогледа.

Далтонизъм - слепота за многообразието на живота.

Конюктивит - конфликт, желание да си затворим очите за нещо.

Кривогледство - едностранчив светоглед, проблем в един от мозъчните дялове.

Перде - при “сивото” перде (потъмняване на лещата) има дистанциране от обкръжението и от себе си, за да не бъдем наранени; при “зеленото” перде (глаукома)- светът се наблюдава като през конски наочници, притеснение от неизплаканите сълзи (налягане на очните дъна).

Да се запитаме: Какво не искам да виждам? Моята субективност пречи ли на самопознанието ми? Пропускам ли да опозная себе си чрез събитията, които ми се случват? Липсва ли ми по-дълбоко прозрение? Страхувам ли се да виждам обективно проблемите в тяхната острота? Мога ли изобщо да виждам нещата такива, каквито са?

Уши
Внезапен срив на слуха- да се вслушаме в себе си и вътрешния си глас.
Старческа глухота- непреклонност, неотстъпчивост, липса на гъвкавост.

Да се запитаме: Защо не съм готов да изслушам някого? Кого или какво не искам да слушам? Уравновесени ли са у мен двата полюса – егоцентризъм и смирение?

Главоболие
Появява се при хора с прекалени амбиции, претенции за перфекционизъм, стремеж към власт и налагане ва волята; когато се отдадем само на рационалното и загубим връзката си с чувствата (т.е. стомаха и сърцето). Болките показват, че мисленето ни е погрешно, неправилно го насочваме и преследваме съмнителни цели, проявяваме “магарешки” инат и вманиаченост.

Мигрена (хемикрания)- това буквално означава оргазъм в главата. Символизира сексуалността и проблемите с нея. Болката показва, че сме потиснали своята сексуалност и се опитваме да я изживеем в главата си, или обратното- имаме безразборни сескуални връзки. Показва също конфликт мужду нагон и мислене, добра и зло, стомах и глава, дух и материя. Често партньорите използват главоболието, за да избягнат сексуален контакт и даване на любов.

Да се запитаме: Над какво си блъскам главата? Опитвам ли се пряко сили да се издигна нагоре (честолюбие)? За мен “горе” и “долу” още ли са в живо взаимодействие? Дебелоглав ли съм? Инат ли съм? Опитвам ли се с мислене да замествам действието? Честен ли съм спрямо своите сексуални проблеми? Защо изтласквам оргазма в главата?

Кожа
Границата на “Аз”-а, която трябва да се преодолее, за да се намери “То”.

Обриви - нещо възспирано се опитва да излезе навън (напр. акне- страх и срам от сексуалността и потискането й). Шарка- изолация от майчината любов. Псориазис- броня и ограничение във всички посоки.

Сърбежи (pruritus) - нещо в нас предизвиква възбуда и иска да избие навън (сексуалност, агресия, любов, апетит).

Да се запитаме: Прекалено много ли се ограничавам? Как стои въпросът с моята способност за установяване на контакт? Зад резервираното ми поведение крие ли се потиснато желание за близост? Кое е това, което се стреми да пробие границите и да излезе навън (сексуалност, нагон, страст, агресия, въодушевление)? Какво ме сърби в действителност? Към изолация ли се стремя?

Бъбреците

Всички чифтни органи в тялото имат отношение към контактите, партньорството и видовете любов. Камъни - вкопчване и блокиране в маловажни неща, пречещи на развитието. При мъжете - също и налагане на волята, проблем с хармонията в отношенията.Тестисите и Яйчниците - (eros- сексуалност). Бъбреците - (agape- постепенно сливане с всичко)- сферата на партньорството и конфликтите в нея. Затрудненията, които имаме с партньора си, всъщност са тези, които имаме със себе си и нашата “тъмна” страна.

Белите дробове - (philia- приятелство) - непрекият контакт и комуникацията.

Да се запитаме: Какви проблеми имам в сферата на партньорството? Склонен ли съм да затъвам в проекцията и да смятам, че грешките на моя партньор са единствено негов проблем? Пропускам ли в проявите на партньора си да откривам и себе си? Вкопчвам ли се упорито в старите проблеми и възпрепятствам ли така потока на развитието?

Пикочен мехур

Символизира упражняването на власт и потиснатите стремежи към надмощие.

Да се запитаме: В кои сфери се вкопчвам упорито, макар да са отживели и да чакат да бъдат отделени и изхвърлени? Къде сам се подлагам на натиск и го проектирам върху другите (напр. изпити, началници..)? От кои изчерпани теми би трябвало да се освободя? Какво ме кара да плача?

Сексуалност и бременност

Сексуалните и хормоналните проблеми винаги се решават на физическо ниво, а не чрез бягство в “по-високо” равнище! Винаги се дължат на липса на единство с нас самите, а оттам и с партньора.

Менструални смущения - липса на женственост и способност за отдаване и приемане. Неспособността да се отпуснем и да изживеем оргазъм, също водят до болезнена менструация. Както и страх от децата или вкопчване в тях.

Лъжлива бременнос т - конфликт между силното желание за деца и неосъзнатия страх от отговорност; конфликт между сексуалност и майчинство.

Проблеми на бременността - отрицателно отношение към детето. Гаденето по време на бременност се дължи на отделянето на женския хормон естроген и означава самоотбрана, слабо изразена женственост и негативни чувства към детето.

Заболявания през бременността (гестоза) - отбрана срещу детето и символично освобождаване от плода и опит за прогонването му. Най-често се среща при диабетичките, бъбречно болните и пълните жени, които в психологичен план имат проблеми с отдаването и приемането на любовта и партньорството.

Раждане - проблемите показват опит насила да се задържи детето и да се лиши от свобода. Такива жени до края на живота си са вкопчени властно в децата си. Преждевременното раждане пък показва желание да се освободим от детето и да избягаме от отговорност.

Кърмене - символизира майчината защита.

Стерилнос т- или жената има несъзнателна отбрана, или желанието й е нечестно мотивирано (напр. иска дете, за да може да задържи партньора си). При мъжа е аналогично, но показва и страх от отговорност и обвързване.

Менопауза и климактериум - доколко сериозни проблеми ще има, зависи от това доколко пълноценна женственост има жената.

Фригидност (аноргазмия) и импотентност - страх от загуба на контрол или от смъртта. Фригидните жени имат желание да доминират и излишък на мъжка енергия. Респективно, импотентният мъж се страхува от женствеността, от Майката, от способностите и агресията си- затова има излишък на женска енергия.

Сърце и кръвообращение

Пряко са свързани с човешките взаимоотношения и сексуалността.

Ниско кръвно налягане (хипотония) и анемия - бягство от съпротива и отговорност, пасивност, липса на отговорност и енергия, водещо до агресия към себе си. Желание да се оставиш в ръцете на друг.

Високо кръвно налягане (хипертония) - насила се възпираме од действие и заобикаляме истинската причина за конфликта, водещо до агресия към другите.

Сърце - символ на любовта и единството. Всички симптоми ни напомнят да се вслушаме в себе си.

Силното и учестено сърцебиене - страх от нещо или някого.

Сърдечна фобия (невроза) - необоснован страх за себе си.

Ангина пекторис (гръдна жаба) - тесногръдие, коравосърдечие.

Инфаркт - потискана агресия.

Да се запитаме: В хармонично равновесие ли са главата (разумът) и сърцето (чувствата)? Давам ли достатъчно простор на чувствата си и осмелявам ли се да ги изразявам? Живея и обичам ли с цялото си сърце? Ръководи ли се животът ми от жив ритъм или го сковавам в ограничен такт? Има ли все още в живота ми заряд и експлозив? Вслушвам ли се в сърцето си?

Слабост на съединителната тъкан (мезенхима) - лесна уязвимост и злопаметност. Води до появата на разширени вени и тромбози, които символизират прекалено силна връзка със земята, мудност и тромавост в живота. Аналогично както при ниското кръвно налягане и анемията.

Опорно-двигателен апарат и нерви

Стойка и поведение - отразяват от една страна съзнателната ни идентификация, а от друга аномалиите могат да прикриват някоя наша “тъмна” страна.

Болест на Бехтерев - несломимост, непреклонност, упорство.

Гърбица - неосъзнато смирение.

Интервербални хрущяли и ишиас - претоварване, с цел да изглеждаме в очите на околните способни и велики, за да компенсираме вътрешното си чувство за посредственост и комплекси за малоценност. Желание да сме обичани и популярни; мнителност, че другите са с нас заради успеха и парите.
Стави- инат, упорито сме се хванали за нещо. Страх от честността. Всички изкуствени стави и протези са бягство от истината.

Ревматизъм и артрит - твърдоглавие, мазохизъм, автоагресия, потребност от саможертва и мъченичество, преувеличена отзивчивост, свръхморал, фалшив алтруизъм, тенденция към депресивни състояния. Липса на откровена преценка за собствения егоизъм, властолюбие, морал, неотстъпчивост, неискреност и агресия.

Опорно-двигатерни смущения (изкривен врат, схващане на ръката, тикове и т.н. )- демонстративна самонадеяност и властност, за да се прикрие собсвената несигурност и некомпетентност. Страх от обществото и високопиставените личности и авторитети. Прекомерни изисквания към околните, прикрити зад фалшива скромност.

Гризане на ноктите - страх от собствената агресивност и потискането й; завист.
Заекване- страх от собствените ни подсъзнателни желания, особено сексуалните. Аналогично на мигрената.

Злополуки

Поставят под въпрос начина ни на действие, постъпките и поетия ни жизнен път. Нужно е да се има предвид символиката на елементите в злополуката.

Пътно-транспортни произшествия - нужда от промяна, вървим по грешен път, липса на смелост; съмнения, страх.

Битови и трудови злополуки - нещо нарушава границата ни и не можем да допуснем близост. Преценяваме погрешно опасностите и прекаляваме с гордостта.

Фрактури - не желаем да се примирим с края на нещо и да гледаме напред; закостенялост, неподвижност, едностранчивост, липса на гъвкавост.

Психични симптоми

Следствие от постоянното потискане на “тъмната” ни страна.

Депресия - потисната агресия, липса на отговорност, страх от живота и смъртта (раздялата), желание да се вкопчиш в някого.

Нарушен сън:

Да се запитаме при безсъние: Колко голяма е зависимостта ми от властта, контрола, интелекта и наблюдението? Умея ли “да освобождавам”? Развити ли са в мен способността за себеотдаване и първичното доверие? Интересува ли ме нощната (тъмната) страна на душата ми? Колко голям е страхът ми от смъртта и мислил ли съм достатъчно за нея?

Да се запитаме при прекомерна потребност от сън: Бягам ли от активност, отговорност и осъзнаване? В свят на сънища и илюзии ли живея и страхувам ли се от реалността?

Пристрастяване - страх от изпитанията, трудностите и новото. Аналогично на вечно търсещият и пътешестващият.
1. Булимия - вътрешна празнота, търсене на любов, признание и похвала.
2. Алкохол - пасивност, жажда за добър и безконфликтен свят, за човешка близост и братство.
3. Цигари - копнеж за истинско общуване и свобода.
4. Хашиш (марихуана) - аналогично на алкохола.
5. Кокаин (каптагон и др. подобни) - търсене на любов, прикрито зад търсенето на успех.
6. Хероин - тотално бягство от сблъсъка със света. Психотропни дроги (ЛСД, мескалин и др.) - желание да се премине в трансцедентността.

Ракови заболявания- липса на колективно схващане за света.

Символизира страх от единство, свръх-его, себенадценяване, непреклонност, криворазбрана любов, заблуди в мисленето.

СПИН - екстремно състояние на любов, попаднала в сянката, което разтваря границите на Аз-а в тялото и дава възможност психически потиснатия страх от любовта да се изживее на телесно равнище.

Из трудовете на Петър Дънов