10 основателни причини да тренирате

категория: здраве

Любомир Иванов
9-12 minutes

10 важни причини да трениратеПо-голямата част от вас ходят на фитнес, правят упражнения и се занимават с различни спортове с цел да натрупат мускули и/ или да направят релефен корем (основно мъжете), както и да отслабнат и да се стегнат (основно жените). Но това изобщо не трябва са най-важните причини, които да ви накарат да облечете спортния екип…

Когато клиент дойде при мен на консултация относно тренировъчна програма обикновено питам какви ще бъдат целите на тази програма. „Мускули тук и там”, „премахване на паласките”, „сваляне на еди колко си килограма” са сред топ отговорите.

- „Добре, а не искате ли да сте по-здрави и жизнени и да се предпазите от различни здравословни проблеми?”, задавам риторичен въпрос.

– „Разбира се, но това може ли да стане с тренировки?”…

Преди време говорих с един познат, който живее в Канада. Той сподели, че когато започнал да тренира в една местна зала му направило впечатление, че има сравнително доста хора на възраст над 60 години, които тренират редовно. Тъй като в България е по-скоро странно да видиш възрастен човек на фитнес, той попитал един от посетителите:

- „В Канада явно по-възрастните хора обичате да спортувате?”.

- „Не, почти никой тук не обича толкова да тренира. Но докторът ние е „предписал” да тренираме, ако искаме да гледаме по-дълго внуците си!”…

Постоянно повтаряме, че спортът е здраве, но явно не го разбираме и осъзнаваме напълно. И докато хората с бели престилки у нас не се научат да го „предписват” вместо лекарства, е във вашите ръце да се погрижите за тялото си чрез дозирани физически натоварвания.

Всеки е наясно, че спортът е необходим, за да се отървете от излишни мазнини, да направите мускули и да се стегнете, както и да ускорите метаболизма си. Но ето ви топ 10 причини да спортувате, по-важни от външния вид.

#1. Тялото ви ще стане по-функционално

Всеки би искал да е по-жизнен и издръжлив, да устоява по-лесно на умората от ежедневните си задължения. За да не остане това просто неосъществено желание, тялото ви трябва да стане по-функционално.

Какво означава функционално? Отнесено към ежедневните занимания това може да означава много неща: да можеш да се затичаш за автобуса, да отидеш на дълга разходка, да изчистиш и подредиш у дома, да играеш с детето си или да се изкачиш до 10-тия етаж и т.н., като всичко вършиш без да дишаш като риба на сухо или да те заболят коленете и кръста. Т.е. да можеш без голямо усилие, напрежение, дискомфорт и болка да работиш и да се забавляваш.

Редовните физически упражнения (при правилна методика, разбира се) и адаптацията на тялото към тях, го правят много по-функционално в ежедневието и подобряват начина на живот.

Много хора (най-вече жените) искат да са слаби. Не искайте да сте слаби, а да сте силни! Силното и функционално тяло няма как да изглежда зле. Визията и функцията са тясно свързани.

#2. Ще забавите процесите на стареене

Намаленото производство на някои хормони (полови хормони, хормон на растежа, IGF-1) и синтез на основни енергийни молекули като АТФ, са две от основните причини за по-бързото стареене на клетките. Производството хормони и АТФ се увеличава при редовни физически натоварвания, съпроводени с правилно хранене и възстановяване.

#3. Можете да се предпазите от различни проблеми гръбначния стълб и с опорно- двигателния апарат като цяло

Заседналият начин на живот е „бичът” на нашето време. Дългите часове на офис стола принуждават гръбначния стълб да стои през цялото извит във форма на обърнато „С”, което натоварва неправилно мускулите, ставите и междупрешленните дискове. Мускулите на корема и седалището отслабват много и не могат да изпълняват функцията си на основни стабилизатори на кръста. Правилната стойката на тялото може да се наруши и да се получи кифотично гръбначно изкривяване („изгърбване), което често е съпроводено и със загуба на поясната и шийната лордоза (гръбначния стълб губи способността си да се разгъва). Всичко това, освен болка, може да ви причини и по-сериозни проблеми, като дискова херния например.

Чрез правилно подбрани и систематизирани физически упражнения можете успешно да възстановите мускулния баланс и нормалните физиологични кривини на гръбначния стълб и да се предпазите от усложнения.

Дегенеративните промени в ставите (най-вече в междупрешленните стави, тазобедрена и колянна става) са друг основен проблем, който показва тенденция към намаляване на възрастовата граница на засегнатите. Скованост, болка, ограничени движения и невъзможност за нормална двигателна активност са характерните симптоми. Балансирането и укрепването на мускулите ще намали натоварването в ставите и износването на ставния хрущял.

#4. Профилактика и лечение на метаболитни проблеми

Затлъстяването обикновено се асоциира с различни метаболитни проблеми, които са част от метаболитния синдром – инсулинова резистентност, лош липиден профил (висок LDL холестерол и триглицериди и нисък HDL холестерол), диабет тип 2 и други. Това са рискови фактори най-вече за сърдечно-съдови заболявания. Но не е задължително да имате свръх тегло, за да попадате в тази група. Нерационалното хранене и наследствени фактори също могат да доведат до метаболитни проблеми.

Редовните силови упражнения са най-ефективното средство за подобряване на инсулиновата чувствителност и по-ниски нива на инсулина след хранене, по-добро усвояване на глюкозата от мускулите (вместо от мастните клетки) и нормализиране на кръвната захар. Аеробните упражнения подобряват липидния профили намаляват риска от сърдечни проблеми.

#5. Превенция на сърдечно-съдови заболявания

Установено е, че при хората, които не се упражняват редовно, рискът от сърдечни болести е два по-висок. Сърцето също е мускул, който при упражнения подобрява своята функционалност – по-добър ударен обем и по-ниска сърдечна честота, което означава по-малко „износване” на сърдечно съдовата система. Тренировките подобряват кръвообръщението в цялото тяло и „прочистват” кръвоносните съдове от натрупване на тромби и холестеролови плаки.

#6. Борба със стреса и депресията

Стресът е нашата естествена реакция към динамично променящата се околна среда, за да се приспособим или справим с различни ситуации. Но твърде високите нива на стрес претоварват нервната система и са причина за много заболявания.

При стрес в кръвта се изливат двата основни стресови хормона – адреналин и коритизол. Това води до мигновено освобождаване на големи количества енергия, за да бъдем по-силни, по-бързи и по-концентрирани. Механизмът е стрес –> реакция –> действие (физическо). В модерния свят обаче, нещата стоят малко по-различно и липсва последният елемент, а именно действието. Това държи нервната система в постоянна „бойна готовност”, с което я изтощава и разстройва баланса между възбудните и задръжните процеси.
Чрез спорта вие добавяте липсващото звено от оста стрес –> реакция –> действие, като по този начин оползотворявате излишната енергия и релаксирате нервната система.

Физическите упражнения облекчават и състоянията на депресия. Признати психолози са на мнение, че „упражненията са най-добрите природни успокоителни”.

#7. По-добра костна плътност и превенция на остеопорозата

Остеопорозата (загубата на костна плътност) е един от основните проблеми, свързани с остаряването. Жените след менопауза са предимно застрашени, но около 1/5 от страдащите от остеопороза са мъже. Тренировките (разбира се, най-добре в съчетание с пълноценно хранене) е един от най-ефективните методи за подобряване на костната плътност.

#8. Борба срещу саркопенията

Каквото е остеопорозата за костите, това е саркопенията за мускулите ни – загуба на мускулна маса (респективно сила, издръжливост и функционалност), свързана с процесите на стареенето.

Саркопенията започва след около 40 годишна възраст и прогресира до приблизително до 75 години. От нея страдат повече хората, водещи заседнал начин на живот, но това не е единствения фактор за развитието й. Причините са много: спад в хормоналните нива (хормон на растежа, тестостерон, IGF-1), липса на достатъчно белтъчини в начина на хранене, обездвижване, оксидативния стрес, възпалителните процеси, както и загуба на двигателни неврони, от които зависи трофиката на мускулите.

Но докато на остеопорозата се обръща достатъчно внимание, за саркопения рядко се говори, въпреки че е не по-малко сериозен проблем. Саркопенията влошава качеството на живот (по-малка издръжливост и работоспособност, лесна уморяемост) и може да доведе до различни усложнения: проблеми със гръбначния стълб и ставите, белодробни заболявания (поради отслабена дихателна мускулатура и намален капацитет на белия дроб, което води до застойни процеси в него), падания и фрактури, дори и до инвалидизация.

Най-ефективно е да противодействате на саркопенията още отрано с редовни физически упражнения и прием на достатъчно белтъчини (приемът на креатин също помага).

#9. Ще подобрите качеството на съня

Всеки знае колко е важен съня (не само за малките деца) за възстановяването, здравето и работоспособността през деня. Сред основните проблеми със съня са трудното заспиване и неспокойния сън. Изследвания показват, че хора, които се упражняват заспиват по-бързо и спят по-дълбоко. Единствено не тренирайте много интензивно с тежести скоро преди сън, тъй като това може да превъзбуди нервната система и да наруши съня.

#10. Повече увереност, самочувствие и дисциплина

Хора, които тренират редовно са много по-уверени, имат по-голямо самочувствие и са по-дисциплинирани. Всичко това може да се пренесе във всички аспекти от живота. Ще ви помогне да сте по-находчиви и по-организирани в работата и задълженията си.

Тренирайте! За да сте по-здрави, по-млади, по-дисциплинирани и самоуверени и да се справяте с лекота с всичко, с което се захванете!