Първи грижи за бебето

категория: здраве

Кои въпроси задължително трябва да зададете на Вашия педиатър при първата му среща с новороденото у дома?

Раждането на бебе е важно и радостно събитие, но за всяка млада майка е изпълнено с много тревожни въпроси, дали ще се справи с новата си задача. Вашето бебе ще се преглежда в родилния дом от специалист неонатолог, а след това в къщи от лични му педиатър. Въпросите, които е добре да се зададат на един от тези двама специалисти са важни и ще Ви осигурят повече спокойствие в грижата за малкия човек.

Кои са тези въпроси? Ще се опитам да Ви дам кратки отговори, които да Ви са от помощ.

Каква да бъде температурата на въздуха в стаята и как трябва да изглежда стаята на бебето?

Здравото новородено има възможност да поддържа нормална температура без допълнителни грижи за затопляне. Добре е температурата на въздухa в стаята да е не повече от 22-23ºC. В стаята на бебето не трябва да има цветя, телевизор или компютър, библиотека с много книги. Подът да не е застлан с килим, за да може всеки ден да се почиства с влажна кърпа.(да не се събира прах).

Детето трябва да има собствено креватче и чаршавчето да се сменя всеки ден. Бебетата не спят на възглавница, но е добре под главичката да има само калъфка или пелена, която ще може да се сменя, ако случайно е повърнало. Стаята трябва да се проветрява по 10 минути на всеки 2-3 часа. Така се намалява бактериалното число във въздуха и се предотвратява риска от инфекции.

Кога трябва да се къпе бебето, колко пъти и при каква температура на водата и въздуха?

Бебето се къпе всеки ден, но може през ден само с водичка. Температурата на въздуха на помещението за къпане да е 2-30С по- висока от тази на стаята. Температурата на водата да е 370С. Първо се измива телцето и последно главичката. Тя е най-богато кръвоснабдена и ако се измива първа детето може да се охлади. След банята телцето и личицето на бебето се намазват обилно с крем или тоалетно мляко. Очите се почистват с физиологичен разтвор или преварена вода, всяко око с отделен тампон, от външния към вътрешния ъгъл на окото. Ушичките се попиват от водата с штифтче с ограничител за ушички.

Какво трябва да се прави, ако пъпчето не е паднало?

Ако пъпчето на бебето все още не е паднало бебето се къпе, но след банята пъпният остатък се почиства със спирт и се слага антибиотична пудра или се пръска с Еозин-багрило, което спомага за по- бързото падане на пъпчето. С него се пръска пъпния остатък още 2-3 пъти през деня.

Колко пъти трябва да се сменя еднократната пелена на бебето и кога?

Еднократната пелена се сменя преди всяко хранене, като седалището се измива на течаща вода 370С , добре се подсушава и се намазва с бебешки крем или олио. Използването само на мокри кърпички се препоръчва само при невъзможност от измиване особено при бебето до 1-2 м от раждането. Кожата им е още много нежна и ако не се измива редовно и намазва с крем често се подсичат.
Ако бебето се изходи по време на храненето е добре да изчакате поне 30 минути преди да смените пелената, защото в противен случай то може да повърне млякото.

Как да се облича бебето в стаята?

През първия месец детето прекарва повечето време в сън и бодърства за кратко. Добре е да е облечено с памучно боди и гащеризонче или ританки от по-плътна материя, терлички на краката и завито с леко, но топло одеалце. Подходящи са олекотени завивки или поларени одеалца, но задължително в калъфка. Тя се сменя поне веднъж на 48 часа.

Шапка на главичката не е необходима!

Трябва ли да се извежда на разходка през първия месец?

Важен момент е подготовката за разходки на чист въздух. Тази подготовка трябва да започне (за зимните бебета) след 15-ия ден от раждането, а за останалите след 3 до 5 дни от раждането. Започва се с широко отворени прозорци, първо за 10-15 минути, като за 2-4 дни се стигне до 1 час. След това може бебето да се изведе на балкона, първоначално за 15-20 минути, като времето постепенно се увеличава до 1 ч. След този момент бебето вече е готово за разходки на открито.

Подходящи са часовете около обяд, когато температурата е най- висока (отнася се за зимните, ранните пролетни и късните есенни бебета). За родените през лятото и по-топлите есенни и пролетни месеци се препоръчват разходки до 11 ч и след обед след 16 ч. Бебетата не се излагат на пряка слънчева светлина, а на шарена сянка. Откритите части на тялото и лицето се мажат с UV бебешки защитни кремове поне с 20 фактора на защита.

Необходимо ли е да приема някакви медикаменти профилактично?

Здравото новородено не се нуждае от стимулиране на имунната система и от други медикаменти профилактично. Единственото, което започва да се дава в тази възраст и то след 20-тия ден от раждането е Витамин Д3 в доза 500 Е дневно, като профилактика на рахита. С времето дозата се преоценява - може да се увеличи или спре в зависимост от състоянието на детето и начина му на хранене.

Колко пъти трябва да се преглежда от лекар?

За да сте спокойна, добре е през първия месец бебето да се прегледа два пъти от педиатър. На 15-тия ден от раждането и в края на първия месец. Проверява се теглото и можете да зададете допълнителни въпроси, които Ви вълнуват при отглеждане на детето.

Как да разберем дали се храни достатъчно?

Това е въпрос, който вълнува всички майки. Кърмените бебета трябва да сучат около 15-20 минути, а в края на 1 месец и до 30 минути. Активното сукане, разбира се, е около 10 минути. След това бебетата си почиват и се досукват останалото, което им е необходимо.

Ако кърмите и бебето от хранене до хранене не се събужда в рамките на 2,5-3 часа, значи се храни добре. Особено важна е тегловната крива. Нуждите от храна за всяко бебе са различни. Важен е темпът на наддаване. За първите 2-3 м. от живота на детето то наддава по 20-30 мл. дневно, като децата на кърма наддават средно 700-900 гр. на месец, което е доброто наддаване.

При децата, хранени с адаптирани млека наддаването може да е повече. Това е така, защото в част от случаите те всъщност се прехранват. Изпиват винаги една и съща доза мляко(с биберон е по-лесно отколкото да суче!!), а човек не винаги иска да приема едно и също количество храна, нали!?

Какви ваксини и изследвания се правят на бебето?

Още в родилния дом на бебето започва да се прави профилактика срещу чести и разпространени заболявания. Те ще осигурят на Вашето бебе здравословно развитие. След 48-ия час се прави БЦЖ-ваксина. Това е ваксината срещу туберкулоза, която предпазва Вашето бебе от това сериозно и инвалидизиращо заболяване. Ваксината се поставя на лявото рамо.

Веднага след раждането още през първите 24 ч. от раждането се назначава мускулно и ваксината срещу хепатит В - Енджерикс. Инжектира се мускулно. Тя е синтетична, не дава странични реакции и усложнения и е съвместима с всички ваксини. Детето трябва да получи от нея три приема. Първият е в родилния дом, вторият на 1 м., а третият на 6 м. възраст. Тази ваксина предпазва бебето от тази инфекция, която се усложнява с цироза на черния дроб.

В родилния дом между 3-5 ден от раждането се взема кръв от пръстче или петичка върху специални филтърни бланки. Това е скринингово изследване. Прави се на всички деца в Европа и САЩ, Канада и др. Обхваща всички деца, родени в страната. То е насочено срещу заболявания, свързани с намалената функция на щитовидната жлеза (хипотириоза), нарушение в обмяната на белтъците (фенилкетонурия), нарушение във функцията на надбъбречната жлеза. Ранното откриване на отклоненията и своевременното лечение осигуряват на всяко засегнато дете много добро развитие.

Доц. д-р Б. Слънчева
Педиатър, неонатолог
Началник на Неонатологичната Клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” София